Mobil er ikke alltid viktigst

En av de gale antakelsene jeg gjorde når jeg designet lokaler.lnu.no var at jeg antok at folk oftest ville bruke nettsiden fra en mobiltelefon. 

Derfor designet vi alt for mobil først. 

Vi hadde begrenset budsjett, så der hvor vi måtte velge mellom å gjøre ting bra på mobil eller bra på desktop, så vant mobilen. 

Antakelsen var basert på erfaring. Det er vanlig at 6 av 10 besøkende kommer fra mobiltelefoner, og å designe for de minste skjermene først tvinger frem prioriteringer om hva som faktisk er viktigst. Som regel fungerer noe OK på stor skjerm om det fungerer godt på liten.

Men ikke her: 

Etter lansering ble det klart at de som bruker tjenesten bruker den ikke fra mobil. Hele 80% bruker den fra en laptop eller stasjonær PC:

Graf som viser andelen på mobil vs desktop siste to år. Det har ligget rundt 75-85% desktop hele veien, med noen unntak.

Hvor farlig var den gale antakelsen? 

Lokaler.lnu.no skal hjelpe barne- og ungdomsorganisasjoner finne lokaler, og dele informasjon om de lokalene med hverandre. En slags kombinasjon av WikiTravel og AirBNB. 

Da er selvfølgelig søk og filtrering svært viktig, og vi brukte mye tid på å få flyten rundt filtrering til å fungere bra nok på mobil. 

På mobil har løsningen et filter som er skjult bak en knapp, akkurat som Finn.no og AirBNB:

Skjermbilde som viser LNU Lokaler, Finn.no, og AirBNB - alle med et filter som er skjult bak en knapp i toppen.

På stor skjerm beholdt vi samme logikken, bare hadde alt større. Du måtte fortsatt trykke på en knapp for å se filteret, og når du trykket på et lokale for å se på  det, så fungerte det akkurat som på mobil: Du kom til lokalet i en egen side, og for å filtrere videre måtte du trykke deg tilbake til søket. Vi visste det ikke var perfekt, men trodde det var brukbart, og pengene gikk i stedet til å få mobilopplevelsen god. 

Slik så det ut:

Først trykke for å åpne filteret, så trykke for å filtere, så trykke for å lukke filteret, så se resultater, og åpne et lokale.

Når vi nå brukertestet på ny med folk som prøver bruke løsningen på ekte til å faktisk finne lokaler, ble det veldig tydelig at denne mobiltilpassede flyten fungerte dårlig. Folk mistet kontekst, ble irritert, og ga opp.

Brukertestingen ble også kimen til en idé om hvordan vi kunne gjøre det bedre. På stor skjerm har vi plass til å vise den ulike informasjonen samtidig, og la folk beholde kontekst mens de blar gjennom lokaler:

Alt i samme flyt: Filteret alltid åpent. Resultater synlig sammen med filteret. Lokaler åpner sammen med resultatliste og filter, så man enkelt kan skifte mellom ulike lokaler.

Forhåpentligvis en mye bedre opplevelse, selv om det fortsatt gjenstår mye! 

Neste på agendaen er å teste en idé vi har om en ny arbeidsflyt. Den skal hjelpe organisasjoner som i dag har lange "ringelister" med lokaler spredt i ulike excel-ark.

Men nå har vi en ny antakelse: Folk kommer til å lage ringelistene på stor skjerm, med mus og tastatur, og det er der arbeidsflyten må skinne. 

PS: Se gjerne prosjektet på lokaler.lnu.no om du vil – koden er også open source på Github